Максим (maksymus) wrote in ua_kobzar,
Максим
maksymus
ua_kobzar

64. А. І. ЛИЗОГУБ. 7 квітня 1848. Одеса

 
        7 апреля 1848. Одесса.
 
        Христос воскресе!
 
        Сим почну писульку мою до Вас, коханий друже; да і що матиму лучшого, як привітати друга цілованієм святим: Христос воскресе! Наші діди добре вигадали, що з сим празником поздравляють; сей найбільший празник християнам, не даром казано: велик-день. Далебі що так: цей день — закінчаньє жизні чоловіка-Христа, початок Бога; за сим днем уся жизнь Спаса нашого на землі лежить тропою і нам грішним; цею тропою і нам треба шкандибати, щоб у царство небесное попасти; кажу шкандибати, бо з нашими немощами хоч би дошкандибать до Бога; що ж маємо робити? — Те саме, що робив Спаситель наш на землі: прощай ворогам, добро роби діющим тобі напасть, молись за лютих, не жени бідних, не одвертайся от просящих. От і все; помолимся ж Господеві, щоб дав нам і волю і силу усе це діять во славу імені Його святого на добро людям, братам нашим. Дякую я вельми милосерднрго Спаса наша, що сподобив мене милості хоть трохи розігнать тугу Вашу, коханий Тарасе; радію, читаючи листи Ваші, і молюся Богові, щоб він осінив Вас Своєю благодатію; а ще Господь зо мною, кого убоюся?
        Посилаю Вам писанку, трохи паперу бристольского, малюй на здоров’є та мене згадуй. А степу безлюдного нічого лякаться, може таки і туди будуть доходить листи; хоч не так швидко, аби яка чутка була. Коли вже потягнетесь на те Аральське море, то як можна пильнуйте, щоб мені дать знать, куди і як писать; то я зараз і озовусь і В[арвара] Н[иколаевна] тож.
        Бувай здоров, коханий друже, дякуй Господа і терпи, поки Його свята воля того схоче.
 
        Щирий до Вас Андрій Лизогуб.
 
        Папери посилаю 18 штук білої і 6 штук з одного боку жовтоватої, напишіть, чи хороша і годяща.
        P. S. На своїх адресах тепер надписуйте тільки: В Одессу. Бо поки я у городі, то знають вже, где я живу, а у маї, у половині або під кінець, я з жінкою житиму на хуторі, а за письмами; приїздитиму у город на почту. Тут, коли дасть Біг, пробавлюсь ціле літо, а на осінь додому, і у Седнев.
 
 
 
Коментарі:
 
        Подається за виданням: Шевченко Т. Г. Повне зібрання творів. — К., 1929. — Т. 3. Листування. — С. 259, де лист друкується за автографом, знайденим в архіві III відділу, нині не відомим. Публікація М. М. Новицького.
        Вперше надруковано: Киевская старина. — 1900. — № 9. — С. 319 — 320.
        Дата в автографі, як її відтворено у «Листуванні»: «7 апреля 1848. Одесса».
        Відповідь на лист Шевченка від 7 березня 1848 р. з Орської фортеці
        Відповідь Шевченка — лист від 9 травня 1848 р. з Орської фортеці.
 
        ...сей найбільший празник християнам... — Великдень, який 1848 р. припадав на 11 квітня.
        ...сподобив мене милості хоть трохи розігнать тугу Вашу... — Це відгук на вдячний лист Шевченка, сповнений радості від одержання «малярської справи» — скриньки з фарбами, пензлями й іншим приладдям, надісланої А. І. Лизогубом.
        А степу безлюдного нічого лякаться... — Відповідь на висловлену у згаданому листі надію на те, що коли В. М. Рєпніна пришле йому книжки, то «тойді я і тяжкого походу, і Аральського моря, і безлюдного степу киргизького не злякаюсь».
        Коли вже потягнетесь на те Аральське море... — Йдеться про участь Шевченка у майбутній Аральській описовій експедиції 1848 — 1849 рр.
 
 
Tags: 1848, Лизогуб, Листи до Шевченка
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    default userpic

    Your reply will be screened

    Your IP address will be recorded 

    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 1 comment